Duna, Sugovica

Élet a Duna mentén
Baja egy életre magához köti a víz- és napimádókat. A várost a Duna és mellékágai kísérik, megadva a lehetőséget a nyári fürdőzésekre, a kirándulásokra, a vízi sportok kipróbálására. Két ásványvíz-jellegű kútja, valamint a közelben található gyógyvizes fürdők (Nagybaracska, Dávod-Püspökpuszta) jótékony hatását kínálja. Gemenc, a jórészt erdővel borított ártér számos állatnak ad otthont. Meglesni őket páratlan élmény.

Petőfi-sziget
A szigetet a Sugovica vizén átívelő híd köti össze a belvárossal. Panziók, vendéglők, sportuszoda, teniszpálya és ifjúsági tábor várja a turistákat. Itt található sok száz bajai család csónakgarázsa, a vállalati üdülők sora, a sporthorgász egyesület, az evezősklub és a cserkészek vízitelepe is. Szívesen időznek itt a bajaiak. A Petőfi-sziget több pontján lehet kajakot, kenut bérelni, fürdeni, a nyugalmasabb területeken pedig horgászni. Kezdő vízitúrázók első, kalandosabb élménye a sziget körbeevezése, míg a szárazföldön Bajára érkezők itt teszik vízre járművüket. A csónakgarázsok stégjétől dél felé a Ferenc-csatornát lezáró Deák-zsiliphez vezet a víz. Kedvelt úti cél a csatornán a zsiliptől indulva a termálfürdőjéről is ismert Nagybaracska.Pandúr ökopark
A Petőfi- szigetről a 2015 tavaszán átadott gyalogos- kerékpáros hídon lehet átjutni a Nagy- Pandúr- szigetre. A szigeten található a 2014-ben átadott Pandúr ökopark, ami kiváló kirándulóhelyszín illetve bográcsozó helyszín a városba érkező turistáknak és a bajai családoknak egyaránt. A nyolc állomásból álló tanösvény segít megismerni a Gemenci erdő növény- és állatvilágát, az interaktív útmutató táblák beavatnak a halászat és halászlékészítés rejtelmeibe. A parkban található egy mezítlábas park, valamint egy kilátó, melynek legfelső szintjén elhelyezésre került panoráma távcsővel az ide látogatók „közelebbről” is szemügyre vehetik a környező növény- és állatvilágot.

Pandúr ökopark
Baja, Nagy- Pandúr- sziget, Futrinka utca

 

Sugovica
Baja belvárosának meghatározó és látványos eleme a Duna mellékága, a Sugovica. Egy gazdag leány és egy szegény molnárlegény reménytelen szerelmének történetét őrzi legendája. Homokos partjával, fűzfáival a környék kedvelt, ingyenes strandja. Nyaranta a fiatalok társasági életének legfőbb színtere. Érdemes a nyári estéket a mediterrán hangulatú, folyóparti vendéglők teraszain tölteni. A Duna felé közeledve a csónakos horgászok egyik kedvenc szakaszához érkezünk. A torkolatánál áll a város híres szülöttéről elnevezett Türr-kilátó. Türr István olyan jelentős vízügyi vállalkozások kezdeményezője volt, mint a Korinthoszi- és a Panama-csatorna megépítése, vagy éppen a Sugovicát a Ferenc-csatornával összekötő átvágás.Duna
Baját jelentős közlekedési csomópontként tartják számon. Köszönhető ez egyrészt többsávos Duna-hídjának, másrészt országos közforgalmú kikötőjének. Az Európai Unió déli határának legjelentősebb folyami kikötője, a nemzetközi vízi forgalom szolgáltató bázisa a város. Észak felé, ha átsiklunk a Türr-híd alatt, Dunafürdő üdülőterület nyaralóházai láthatók az ártéri erdő szélén. A kitűnő pecázó helyeken a ponty, a csuka, a kárász, a balin a leggyakoribb fogás, de harcsára, márnára és süllőre is érdemes horgozni. Télen kap a menyhal. A hal fontos szereplője a város életnek, hiszen Baján és környéken mindig szívesen esznek halétket.

Top
Ezen az oldalon cookie-kat használunk. A böngészéssel ezt elfogadod. További információk…